La manresana Sara Villarta Rodó, el brasiler establert a Moià Vinicius Barajas i la manlleuenca Mireia Tysoe són els tres artistes emergents que mostraran els seus treballs a l’Espai Plana de l’Om de Manresa i, com a novetat d’aquesta edició del projecte, a la sala d’exposicions de Can Puget de Manlleu.
Exposicions individuals a l’Espai Plana de l’Om de Manresa:
- Del 7 de març al 3 d’abril
- Del 2 al 29 de maig
- Del 31 d’octubre al 27 de novembre
Exposició col·lectiva a Can Puget de Manlleu:
- Del 3 al 25 de desembre
Dotació econòmica per a cada projecte: 1.000 € + despeses de transport a Manlleu
Organitza: Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central
Col·laboren: Ajuntament de Manresa, Ajuntament de Manlleu i Fundació Ars Garriga Mir
«Contemporanis» és un programa expositiu de la Taula de les Arts Visuals de la Catalunya Central (TAVCC) que busca recuperar l’esperit originari de la Sala de la Plana de l’Om de Manresa, oferint l’oportunitat a creadors i creadores emergents de la Catalunya Central d’exposar les seves obres i donant resposta a una de les mancances més visibles de l’entrellat cultural manresà: l’absència d’un programa dedicat a l’art contemporani.
El projecte, nascut l’any 2019 en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa, es basa en una convocatòria oberta i una posterior valoració d’un jurat per a la selecció de 3 projectes anuals que seran exposats els mesos de març, maig i novembre a l’emblemàtica sala manresana.
Com a novetat d’aquesta edició, i com a conseqüència de la bona acollida del cicle d’exposicions tant per part de la ciutadania com pel sector artístic del territori, s’incorpora una itinerància expositiva dels projectes, que es presentaran en una mostra col·lectiva a la sala d’exposicions de Can Puget durant el mes de desembre de 2022.
Les propostes seleccionades en aquesta quarta edició de «Contemporanis» són les presentades pels artistes Vinicius Barajas, Mireia Tysoe i Sara Villarta Rodó. Cadascun dels projectes rebrà una dotació econòmica de 1.000 € en concepte de producció de l’exposició a Manresa i honoraris dels artistes, a més d’una dotació extraordinària per a cobrir la itinerància expositiva a Manlleu.
Vinicius Barajas
(Sao Paulo, 1984) és un arquitecte i urbanista establert a Moià. Amb un postgrau en arquitectura sostenible i un altre en planificació del paisatge, és també un artista visual amb orientació a la ceràmica que ha participat en diferents exposicions a Espanya, Argentina, Brasil i Àustria.
La seva proposta, «Arcaic» busca aproximar-se a l’origen de l’ésser humà i a la seva relació primordial amb la naturalesa, rescatant el mite i les tradicions primitives i arcaiques, tant per a comprendre i qüestionar el temps actual, com per transformar-lo.
L’exposició podrà visitar-se a l’Espai Plana de l’Om de Manresa del 7 de març al 3 d’abril de 2022. I formarà part de la mostra col·lectiva «Contemporanis 2022» de la sala d’exposicions de Can Puget de Manlleu del 3 al 25 de desembre del mateix any.
Mireia Tysoe
(Regne Unit, 1982) és una artista britànica-catalana formada en disseny al Goldsmiths College de Londres i Màster en artteràpia al Centre d’estudis Metàfora, adscrit a la Universitat de Barcelona.
El projecte «Mare» consisteix en la instal·lació d’una peça feta a partir de materials reutilitzats de naturalesa càlida amb la voluntat de crear una espècie de matriu, un lloc d’acolliment que convida a posar atenció entre els límits del món interior i el món exterior.
L’exposició podrà visitar-se a l’Espai Plana de l’Om de Manresa del 2 al 29 de maig de 2022. I formarà part de la mostra col·lectiva «Contemporanis 2022» de la sala d’exposicions de Can Puget de Manlleu del 3 al 25 de desembre del mateix any.
Sara Villarta Rodó
(Manresa, 1998) és graduada en Audiovisuals i Multimèdia per l’ERAM, centre adscrit a la Universitat de Girona, té formació paral·lela en diferents disciplines artístiques i ha presentat els seus treballs en diferents exposicions col·lectives a Manresa i Barcelona.
Amb el projecte «Paisatges urbans», Villarta proposa traslladar l’art urbà a la sala d’exposicions, a partir de peces que busquen transformar les parets de les ciutats en paisatges imaginaris. L’artista documenta les seves intervencions en parets de la ciutat, que passen a tenir la dimensió d’un enorme paisatge en el moment en què s’hi inclou la figura humana, que camina per aquest nou indret.
L’exposició podrà visitar-se a l’Espai Plana de l’Om de Manresa del 31 d’octubre al 27 de novembre de 2022. I formarà part de la mostra col·lectiva «Contemporanis 2022» de la sala d’exposicions de Can Puget de Manlleu del 3 al 25 de desembre del mateix any.
Des de la comissió organitzadora s’agraeix, de forma molt especial, el compromís i entusiasme dels membres del jurat, representants del món de les arts a cadascuna de les comarques que conformen la Catalunya Central. Un jurat format per:
- Marina Berdalet – artista, Moianès
- Sophie Blais – comissària i gestora cultural, directora de Can Serrat, Anoia
- Alba Comas – artista, Bages
- Jaume Cuadrench – arquitecte tècnic, gestor cultural i artista, Solsonès
- Marià Dinarès – artista, president de L’H Associació per a les Arts Contemporànies i professor de l’Escola d’Art de Vic, Osona
- Pol Robles – gestor cultural i artista, representant de la TAVCC
- Xavier Valls – filòsof, gestor cultural i artista, Berguedà
De la valoració del jurat, la secretària de la TAVCC, Esperança Holgado, que ha actuat com a secretària de la comissió de valoració, s’ha redactat una acta amb el veredicte, que ha prioritzat el contingut artístic de les propostes, així com la innovació expositiva. La TAVCC acompanyarà als artistes en els plantejaments pedagògics de les mostres, amb la finalitat d’estrènyer encara més els ponts entre el creador i el públic.
La diversitat de mirada dels membres del jurat, juntament amb la qualitat d’algunes propostes presentades, s’ha traduït en una valoració molt disputada de les propostes.
Des de la TAVCC es valora molt positivament la consolidació d’aquest projecte com a eina de treball per a l’impuls de la creació contemporània més emergent del territori, d’una banda, i la relació pedagògica entre artista i públic, de l’altra. I s’agraeix, també de forma especial, la col·laboració dels Ajuntaments de Manresa i de Manlleu, així com de la Fundació Ars Garriga Mir, sense els quals seria impossible tirar endavant el projecte.