La mostra d’Uriz, que podrà visitar-se del 7 al 26 de maig a l’Espai Plana de l’Om de Manresa i al mes de desembre a Can Puget de Manlleu, és la darrera de les propostes seleccionades per a l’edició 2023 del programa «Contemporanis» de la Taula d’Arts Visuals, dedicat als artistes emergents del territori.
El treball de Yolanda Uriz és un amalgama d’elements d’arts visuals, l’art sonor, inspiració de la ciència i tècniques de l’art electrònic. Sorgeix de la passió per experimentar amb els fenòmens físics, les vibracions, les ones electromagnètiques o les molècules químiques, que percebem com a so, llum o olor, transformant-los per crear experiències multisensorials.
Formada en ArtScience (KABK, Països Baixos) i en Escenificació i tecnologia Digital (IT, Barcelona), va desenvolupar un interès particular pels sentits de proximitat (olfacte, gust i tacte), materialitzat en els seus treballs que presenten connexions sinestèsiques entre so i tacte u olfacte. En l’actualitat continua aquesta recerca de traslladar informació d’un mitjà expressiu a un altre, enfocada en traduir la composició de l’aire a so, aquest en comunicació olfactiva i viceversa.
Per crear el seu treball utilitza electrònica i eines digitals combinades amb perfumeria DIY, explorant materials i experimentant al Fab-Lab. S’ha presentat en esdeveniments i festivals com ISEABarcelona 2022, Sonic Acts (NL), WRO Media Art Biennale (PL), ArsElectronica (AT), STRP (NL), SPARK (USA), Todays Art (NL/RU), Transmediale (GR), etc.
El projecte «Synomones» presenta tres obres que conformen un recorregut immersiu per navegar entre escultures que irradien fragàncies i sons, interaccionant des d’una òptica post–antropocèntrica. Intenta mostrar models de relació amb l’entorn basades en dinàmiques d’escolta i cooperació, en comptes del model actual imperant que, promou el benefici instantani sense tenir cura de les conseqüències futures, sense empatia cap al medi que habita ni cap als seus integrants.